Buty ortopedyczne

buty-ortopedyczne_wiem_o_zdrowiu

Forum

czy zakładać dziecku buty ortopedyczne (Wiola)
Mam pytanie, czy kupujecie swoim maluchom buty ortopedyczne lub profilaktyczne ze specjalną wkładką? Ostatnio jedna kobieta w sklepie obuwniczym powiedziała mi , że ona kupuje dzieciom tylko specjalne buty aby miały zdrowe stópki. Czy powinnam dziecku zakładać od małego takie buty?
(więcej...)

1
koślawienie nogi (Aga)
Witam. Mój syn lat 3 koślawi lewą nogę do środka, lekarka powiedziała żebym na razie ograniczyła się do masaży. Czy to wystarczy czy powinnam jak najszybciej kupić mu obuwie ortopedyczne.
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

buty-ortopedyczne_ciekawostki

Ciekawostki

Lordoza
Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.

Czy wiesz, że...

Lumbago
Normalnie chodzisz i nagle łapie Cię bardzo silny ból w okolicy lędźwiowej, czyli w dolnej części pleców. Boli Cię tak, że nie możesz wytrzymać i krzyczysz oraz nie możesz się wyprostować. Znasz tę sytuację? Jest to opis lumbago.Lumbago może pojawić się u człowieka w każdym wieku, jednak najczęściej to schorzenie dotyka osoby dorosłe.

Polecamy

Ortodonta
Ortodonta zajmuje się profilaktyką, diagnozowaniem i leczeniem wad zębowych i zgryzowych. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że każdy ortodonta jest także dentystą, ale nie każdy dentysta jest ortodontą. Wynika to z faktu, że chcąc zostać ortodontą należy najpierw obowiązkowo skończyć pięcioletnie studia na kierunku lekarsko-dentystycznym, następnie odbyć jednoroczny staż podyplomowy, a dodatkowo konieczne jest zrealizowanie czteroletniej specjalizacji z ortodoncji.

Archiwum

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.