|
czy zakładać dziecku buty ortopedyczne (Wiola) |
|
|
Mam pytanie, czy kupujecie swoim maluchom buty ortopedyczne lub profilaktyczne ze specjalną wkładką?
Ostatnio jedna kobieta w sklepie obuwniczym powiedziała mi , że ona kupuje dzieciom tylko specjalne buty aby miały zdrowe stópki. Czy powinnam dziecku zakładać od małego takie buty? (więcej...) |
|
|
koślawienie nogi (Aga) |
|
|
Witam.
Mój syn lat 3 koślawi lewą nogę do środka, lekarka powiedziała żebym na razie ograniczyła się do masaży. Czy to wystarczy czy powinnam jak najszybciej kupić mu obuwie ortopedyczne. (więcej...) |
Lordoza
Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.
Lumbago
Normalnie chodzisz i nagle łapie Cię bardzo silny ból w okolicy lędźwiowej, czyli w dolnej części pleców. Boli Cię tak, że nie możesz wytrzymać i krzyczysz oraz nie możesz się wyprostować. Znasz tę sytuację? Jest to opis lumbago.Lumbago może pojawić się u człowieka w każdym wieku, jednak najczęściej to schorzenie dotyka osoby dorosłe.
Ortodonta
Ortodonta zajmuje się profilaktyką, diagnozowaniem i leczeniem wad zębowych i zgryzowych. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że każdy ortodonta jest także dentystą, ale nie każdy dentysta jest ortodontą. Wynika to z faktu, że chcąc zostać ortodontą należy najpierw obowiązkowo skończyć pięcioletnie studia na kierunku lekarsko-dentystycznym, następnie odbyć jednoroczny staż podyplomowy, a dodatkowo konieczne jest zrealizowanie czteroletniej specjalizacji z ortodoncji.